Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Veliki vodja

Posted by christooss na 3 septembra 2006

V *nix svetu se neverjetno pozna pomembnost močnega vodje za uspeh. Najprej si lahko pogledamo leto 1984, ko je Stallman začel razvijati GNU operacijski sistem. Gnala ga je ideja prostega programja. Vendar ideja pri projektu ni dovolj. Mogel je sam zastopati interese, se za njih boriti. Od idej tudi ni odstopal. Prosto preveden njegov citat: “Ali prostokodne rešitve na mojem računalniku ali pa ne bom uporabljal računalnika”. Za GNU lahko rečemo, da je kot tak uspel. Lahko so ponudili različne prostokodne aplikacije kot alternativa zaprtokodnim UNIX rešitvam. Kmalu so GNU aplikacije postale boljše od UNIXovih. Seveda so nato imeli srečo da je v igro stopil Linus s svojim Linuxom. Jedrom s katerim so lahko GNUjevci zgradili celoten sistem GNU/Linux.

Enako kot Stallman je tudi Linus neverjetna osebnost. Res je da se razlikujeta v filozofiji. Eden Free eden Open a vendar tudi brez Linusove pojave njegovega striktnega vodenja razvoja Kernela ne bi bilo nič. Projekt bi se razpustil in nastalo bi “miljavžent” nedelujočih kernelov. Še sedaj je Linus glavni potrjevalec stvari, ki bodo ali pač ne prišle v jedro. Tako je sistem dobil neko konsistenco in kvaliteto na kateri je nato lahko gradila GNU in kasneje nastala OpenSource skupnost.

Enako se je nato zgodilo tudi z GNU/Linux distribucijami. Najbolj kričeč primer je seveda Ubuntu. Imajo eno osebo, tj Shuttleworth, ki nekako daje smernice in žene celotno organizacijo naprej. Izkušenj si je seveda nabral pri Debian GNU/Linuxu (to je uradni naziv projekta vendar se bom v nasledjih omembah omejil na samo Debian), ki je ena od najprostejših distribucij. Kljub temu, da je Debian community owned distribution je imela vedno team leaderjev, ki so počasi izgubljali elan za razvoj.

Zakaj sploh to pišem. Nekaj dni nazaj se je na mailing liste vseh *BSDjev znašlo sporočilo enega od glavnih razvijalcev NetBSDja. V njem graja razpuščenost razvijalcev. Opozarja na take razvijalce, ki kodo večkrat pokvarijo kot pa izboljšajo. Link na mail

Kmalu za tem je odstopil tudi eden on največjih razvijalcev Debiana. Post; na Garretovem blogu. Tudi sam opozarja na razpušenost projekta.

To je zelo velik korak za Debian. Upajmo, da odstop ne bo pripeljalo do propada distribucije (baje je to v odprti kodi nemogoče ampak…) ampak bo pripeljalo na “oblast” eno močno osebnost a la Stallman/Linus/Shuttleworth in da se bo nato s “podložniki” boril za boljši jutri (prevsem za boljši Debian).

Polagam na srce tudi vam bralcem. Prosim če začnete projekt ga vedno odpeljite do konca in še naprej. To me sedaj vodi v pisanju bloga. Vem da je bil tale post “krneki” ampak bil je samo osveževanje zgodovine in opozorilo na dva nedavna dogodka. Ni bilo toliko namenjen filozofiji. No mislim, bo tole tudi zadnje opravičilo ob pisanju. Naprej se znajdite samo ;P

Advertisements

One Response to “Veliki vodja”

  1. Gaby said

    Stallman je car. Linus je car. Naj zivita Linux in GNU! 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: