Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Kuhinja a la christooss feat Goveji zrezki

Posted by christooss na 15 oktobra 2006

Gotovo ni veliko kuharjev med vami vendar upam, da bo kategorija Recepti komu dala navdih za poiskus v tej umetnosti.

Danes bomo kuhali Goveje zrezke.

Rabimo cca 2 zrezka na osebo. Zrezki naj bodo veliki okoli 40 kvadratnih centimetrov. Velikost ni toliko važna, preprosto pri mesarju rečete, da naredi zrezke. Dal vam bo res ogromne stvarce, ki so seveda popolnoma preveliki. Na tem mestu pride v poštev čudežno orodje NOŽ. Nož je kar uporabna stvar njen primarni način uporabe je rezanje.

No, zrezki so narezani. Potrebujemo še čebulo. FUJ FEJ pravite nekateri, JUHU pravi christooss. Rabimo dve mali (žal nevem volumna) čebuli. Tudi tu ni toliko pomembno koliko je čebule. Lahko samo ena lahko so tri. Itak bomo toliko časa cmarili (dušili) bogo čebulo, da od nje ne bo ostalo nič.

Vzamemo leseno desko za rezanje. Na njej na čim manjše delčke narežemo čebulo. Priporočljivo je čebulo rezaqti na roke, saj čebula, če jo zrežemo v multipraktiku, dobi grenak okus.

Imamo čebulo in zrezke. Sezite v omaro po nekaj mastnega. Moja osebna preferenca je mast; svinjska mast. Lahko uporabite navadno sončnično olje, omaka pa bo super okus dobila tudi z rabo olivnega olja.

Na štedilnik postavimo posodo. Površina dna naj bo kar velika. Premer posode cca 30 cm za 4 osebe. Tudi tu ni tako pomembna velikost. Samo naj vseeno ne bo najmanjša posodica v vaši kuhinji. V posodo vržemo mast/olje in počakamo, da se segreje. Ko je primerno segreto/vroče vržemo v posodo čebulo. Čebulo pražimo dokler ni povsem rjava. Če so se kateri koščki zažgali NO PROBLEM.

Čebula naj bi imela barvo lubja (se ne spomnim katerega drevesa) ko vržemo v posodo tudi naše zrezke. Popečemo na eni stranil, popečemo na drugi strani in se ob tem izogibamo zažigu vsebine. Sedaj pride v akcijo voda. Vzamemo nek dva dcl kozarec in ga napolnimo do tretjine. Vodo vlijemo v posodo in pomešamo. V tem momentu lahko preklopimo štedilnik na nekje med srednjim ognjem in polnim ognjem. Na steklo keramični plošči to pomeni 7. Počakamo, da voda izpari in ponovno vlijemo enako količino vode v posodo. Postopek čakanja na izparenje in ponovnega vlitja vode ponovimo cca. 4-krat nato pa se opogumimo in v posodo vlijemo dobe deci vode.

Tukaj se ogenj na štedilniku v spodnje močnostno območje. Steklo keramične stopnja 4. Posodo pokrijem in tako kuhamo do razmehčanja zrezkov. Preden postrežemo bo treba narediti dovolj omakce zato lahko dodaste deci vode pred postrežbo. Pridno pomešajte in ta-da zrezki so gotovi.

Za rpilogo ponudite široke rezance ali pa krompir. In to je to uživajte pri kuhi in experimentirajte. Če kaj pozabite itak ni panike. Originalni zrezki imajo dodano moko vendar sem jo pozabil dodat. Jed je ratala uporabniki pa zelo zadovoljni. Namesto vode v zadnjem koraku ali pa enem prej lahko dodaste po izbiri belo ali rdeče vino. Pri vinu mora nujno večina tekočine izparet potem pa dodaste še malo vode in še zmaga na frug način.

Dober tek

Advertisements

2 komentarja to “Kuhinja a la christooss feat Goveji zrezki”

  1. Vesna said

    Mislim, da so začimbe zelo pomembne. Dobrodošel bi bil kakšen komentar. Sol in poper sta vedno zraven, kaj pa ostalo?

  2. christooss said

    Poper, sol, majaron, petršilj itd. Lahko se doda tudi, kakšen česen in lovorjev list, čeprav zadnjega ne dodajajte preveč ker potem majo vse jedi enak okus (golaž, pasulj, jota, goveji zrezki)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: