Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Štiri v vrsto

Posted by christooss na 9 novembra 2006

Greš v službo. Mogoče si želiš Njeno bolezen samo zato, da ti ne bi pri malici zasedla tvojega stalnega mesta. Mesto je bilo tvoje preden je bila Ona zaposlena kot tajnica direktorja. Vsi so vedeli za Tvoje mesto. Vsi razen Ona. Neverjetno znana se ti zdi vendar sovraštvo zaradi tega ne izginja. Povečuje se kot balon, ki ga napihujejo s helijem.

Dring dring. Hodiš po hodniku. Hodnik z belimi stenami vodi tja kjer je Ona. Ali je ni. Upaš, da je ni. Nato jo zagledaš. Prasica je zopet zasedla najboljši stol v menzi. Najboljši ker je najbolj tvoj. V misli se ti zatečejo vse rešitve te situacije. Umor! Preprost zamah z nožem in že je ne bi bilo več. V Top-Shopu jih prodajajo za ugodno ceno 9900 SIT. Celoten komplet. Mogoče bi to pogneli preveč razmišljanja. Hm kateri nož naj izberem. Tistega mesarskega ali jedilnega.

Usedeš se na stol tri vrste in štiri stolpce oddaljen od Nje. Kakor štiri v vrsto Ona/Rdeča začne. Ti/Modri vedno izgubiš. Kris kros. Motorka! Mogoče jo izzovi na igro potapljanje ladij.

Rdeča vedno zmaga.

Vzame prtiček si elegantno pobriše rdeč madež paradižnikove mezge na njeni bradi. Želiš si, da bi se madež pojavil na njeni prelepi bluzi. Nikoli osramočena. Vstane, vzame pladenj. Oddide proti vrato. Pot jo pelje natančno mimo tebe. Kaj bi ji naredil?! Jo spotaknil, da bi se vsa Rdeča pobirala iz tal. Nikoli osramočena. Tudi ti nič ne narediš. Vsa lepa in elegantna stopa mimo tebe. In ti nič. Zamrzneš. Rdeča kraljica zamrzne Modrega podložnika. Potapljanje ladij je vedno izbira. Nikoli si je ne upaš izbrat.

Je jutri tvoj dan. Boš jutri prehitel Njo. Boš ti zmagal v igri, ki jo lahko dobi le ona.

Modri vedno izgubi.

Če ima kdo voljo naj me oceni/popravi. Slednjega sicer ne bom tega upošteval. Bo pa dobrodošla vsaka kritika teksta :)

Advertisements

3 komentarji to “Štiri v vrsto”

 1. elord said

  Kaj storiti z besedilom preden ga okličemo za “krneki”?
  Interpretirajmo ga.

  Najprej bi bilo dobro razčistiti vloge modre in rdeče barve, glavnega lika in njegove “nasprotnice”. Rdeča in modra, barvi ki sta skoraj tako kontrasni kot bela in črna, rdeča kot barva prsti, modra kot barva neba. Rdeča kot ogenj, modra kot voda. Vedno gre za dva popolnoma ločena elementa, med seboj nezdružljiva. V mojem primeru sem ju vzel kot telo in duh, nagon in razum.
  Več pove izbira ženske kot rdeči lik. Rdeča je tudi barva strasti, telesa, telesnosti. Spolnosti in nagonov. Ne, nisem seksist, ne obravnavam žensk kot spolnih objektov, gre pa za dejstvo, da je v evropski kulturi ženska simbol plodnosti in rodovitnosti (sicer si oglejte tisti mali kipec Venere, ki ga hranijo na Dunaju). Tudi po drugih predelih zemlje je to sicer tako, vendar npr. v Egiptu najdete mnoge kipe in reliefe moških z erekcijo, a osredotočimo se na naše območje.
  Skozi celoten tekst se kaže boj za prevlado med rdečim in modrim, rdeča seveda zmaguje, kar je nastavljeno tudi kot njen naziv – tajnica direktorja. Vse gre preko nje, vedno je blizu, kadar padajo odločitve. Blizu direktorja. Kdo pa je direktor? Pravici zadoščeno je to težko vprašanje, pretežko, da bi ga razpravljal tule. Telo? Ne, rečemo, da imamo telo. Jaz nisem telo, le imam ga. Duša? Ne, jaz nisem duša. Imam dušo. Najvažneje je, da je Rdeča v primerjavi z Modrim nadrejena, tudi položaj stola pri malici prikazuje nadvlado nagona. Modri bi želel nadzorovati svojo malico (nagon po hrani, lakota), vendar mu Rdeča tega ne dopušča, a je močnejša.
  Seveda se kaže rešitev, ki je nakazana v drugem odstavku – umor. Umor telesa, lahko bi rekli samomor, vendar se avtor tej misli najhitreje upre, čeprav na zelo nestandarden način. V primerjavi z drugimi amaterskimi (pa brez zamere, moji niso nič manj amaterski) teksti ne kaže na nesmiselnost tega dejanja, vendar lastno neodločnost – “kateri nož pa naj izberem?”. Jasno se vidi, da dejanje ni nenačrtovano, Modremu so znane cene morilskih orodij, kar nakazuje na prejšnja podobna razmišljanja.
  In izgubi, kot vedno, kar je dilema tega teksta. Nasprotje med poloma človeka avtor nakaže skozi igro, kateri prida nevarnost v obliki umora. Igro, ki jo že od malih nog igra vsak (štiri v vrsto, potapljanje ladjic). Doda ji usodno vrednost.
  Za konec prikaže osebkov lastni brezup, nezmožnost zmage, vendar si pušča prosto pot v izbiri igre. Morda bo nekoč nekje boljši. Kljub porazu v igri vztraja. Morda nekoč, po nekem srečnem naklučju uspe.
  Modri vedno izgubi.

  Morda sem popolnoma zgrešil avtorjev namen. Imam grdo navado tekste vedno prenašati na meni kolikor-toliko poznana območja. Svetujem vam, da podobno storite tudi vi in ostanete odprti za druge interpretacije.

  Lep dan.

 2. christooss said

  Ej ful hvala za izvrstno interpretacijo

  Vedno bolj bom ponosen na ta tekst 🙂

 3. Whats up this is kind of of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have
  to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: