Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Urice s knjigo part4 – Geeki beremo

Posted by christooss na 23 decembra 2006

Prazniki so nekaj tako brezveznega. Zato v branje priporočam naslednje knjige:

Lawrence Lessig – Code v2

Knjiga je izdana pod licenco CC v2.5 Share a-like in si jo lahko prosto prenesete iz uradne spletne strani.

Knjigo priporočam ljudem, ki velikokrat v isti povedi uporabite besede kot so internet, nadzor, cyberspace, koda in svoboščine /svoboda. Lessig se kritično vrže na internet kot tak. Nezmožnost regulacije interneta in mreže(cyberspace) prinese odsotnost moralnih norm.

Lessig si vsako stvar pogleda iz vseh zornih kotov. Vendar se raje odloča za regulacijo cyberspacea. Regulacijo s pomočjo kode. Bistvo zajame že na začetku s predstavitvijo 4 primerov uporabe mreže. Nato pa se skozi knjigo natančneje opredeli na različne vidike nadzora itd.

Zanimiv pa je tudi način objave knjige. Knjigo lahko kupite na Amazonu ali si jo prenesete iz uradne strani. Lahko pa tudi sodelujete pri urejanju knjige v Wiki-Book-u

Steal this book – Abbie Hoffman

Knjiga je nastala leta 1970. Avtor se osredotoči predvsem kako Yippiju preživeti zastonj v kapitalističnem svetu. Ste kdaj ramišljajli kako priti zastonj (večinoma legalno) do zastonj hrane, oblek, stanovanja, prevoza in ostalih dobrin. No Abbie vam to razloži do potankosti.

Predvsem se pozna skrajno leva usmerjenost avtorja. Borba proti kapitalistom, ki nadzorujejo svet. Borba v kateri ne bi smeli izbirati sredstev saj je treba za svobodo od kapitalizma kapitaliste popolnoma unčiti.

V knjigi boste izvedeli kako gojiti marihuano, kako narediti cevno bombo ipd.

Skpnost/stranka YIP v majhnem obsegu obstaja še danes. Sedaj se osredotočajo na organizacijo zborovanj za legalizacijo marihuane ohranjajo pa tradicijo obmetavanja s pitami seveda proti političnm osebnotim.

So smernice v knjigi prava pot? Vedno bolj se mi zdi da ja. Zato podpirajte Metelkovo, Rog, Izbruhov Kulturni Bazen in podobne avtonomne kulturne cone, ki se borijo proti izkoriščanju in za svobodo. Svobodo umetniškega in političnega izražanja.

Knjigo Steal this Book lahko prebirate na več naslovih. christooss jo je prebral na Vintage Vinyl

Down and Out in the Magic Kingdom – Cory Doctorow

Ljudje smo nesmrtni. Že ob koncu študija imamo tri doktorate, dva magisterija, ženo in veliko denarja.

Sta zadnji dve povedi splo mogoče. Sta v knjigi, ki je bila izdana leta 2003. Istega leta je bila nagrajena za najboljši prvi roman v letu 2004 pa se je borila za najboljši roman.

Avtor Cory Doctorow je eden prvih, ki je izdal knjigo prosto na internetu. In je sedaj zbirko romanov že povečal na 4.

Knjiga opisuje ohranjevanje starega v borbi z novim. Stara tehnologija proti novi. Vmes junak raziskuje svoj umor. Ob raziskavi se spoznamo s bodočim svetom. S hibernacijo, kloniranjem, večnim življenjem in ostalimi “novostmi”, ki nas še čakajo.

Roman ponuja zanimivo zgodbo in prinaša v naš dom novejše počitniško branje. Knjigo si prenesite iz uradne strani knjige (dostopne so tudi predelave, ki so omogočene prek licence pod katero je izdana knjiga) se nato ozrite po ostalih knjigah na Coryjevi knjižni polici

Geek mafia – Rick Dakan

Tudi četrta knjiga je prosto dostopna

Razvijalec video iger se skupaj s tehno-pirati spusti v borbo proti svojim nekdanjim delodajalcem.Junaka kmalu potegne vase svet podzemlja ne pomagajo pa čustva do punce, ki ga je sprva uvedla v ta svet. Nato junak uporabi svoje znanje v stripih za prevaro. Postavljajo se mu vprašanja lahko sploh zaupa ljudem okoli sebe ali je on tisti, ki je prevaran.

Knjigo si prenesite iz njene uradne strani

P.S. S klikom na prve tri naslovnice izveste več o avtoruju(link na wikipedio) na zadnji pa je povezava na avtorjev blog

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: