Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Urice s knjigo part5 – Več kot 20 let Prostega programja

Posted by christooss na 9 januarja 2007

Malo več kot 20 let je od prvega posnetka govora velikega Richarda Stallmana. Ob tej ne obletnici naj izkoristim priložnosti in vam najprej ponudim povezavo do prepisa njegovega prvega govora, ki jo je priporočil nekdo na Slashdot-u.

Seveda pa ne bo šlo brez mojega predloga za branje. Kot vedno ste vabljeni branja mojega (nisem bil sam) prevoda znanega eseja Pravica brati. Temu pa sedaj prilagam tudi povezavo do RMS-jeve celotne zbirke esejev. Uvod je je napisal Lawrence Lessing čigar knjigo ste lahko prebrali v zadnjih uricah s knjigo.

Mnogi se na FSF (Free Software Foundation) ozirajo, kot da so neki težaki vendar po branju RMS-jeve knjige mnogi spremenijo pogled na programsko kodo in ostale tematike, ki jih obravnava

Advertisements

2 komentarja to “Urice s knjigo part5 – Več kot 20 let Prostega programja”

  1. napsy said

    Richard ima malce skrajne ideje. Na primer verjame, da uporabnik ne mora imeti zasebnosti. Ne sme zaščititi podatkov. To je tudi dokazal z močnimi protesti, ko so se v prvis sistemih pojavljale zaščite z gesli.

  2. christooss said

    Hja ta nejgova borba proti geslom je bila v času ko so bili moški še vedno moški. Ne pa sedaj ko nekateri nesmiselno vdirajo v sisteme. Vse kar iz tega dobijo pa je večji e-penis

    Ker ravno v tem govoru govori o turistih. Ljudeh, ki so vstopili v sistem in delali dobro. Če tega niso so bili izključeni. Tako, da stalman ni tak fanatik.

    Ima pa prav s tem ko pravi, da mora biti znanje vsem dostopno in ne omejeno z gesli ipd. Veliko znanja o računalnikih pa je zaprtih na le-teh.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: