Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Urice s knjigo part6 – Wikiworld

Posted by christooss na 24 januarja 2007

Wikipedija je že v sedanjosti prinesla nov pogled na stvari. Seveda se osredotoča predvsem na razširjanje znanja. Filozofija je odlična vsak prispeva kolikor hoče nato pa imamo vsi nekaj od tega. Verjetno je to največja enciklopedija vseh časov. Velikost lahko primerjamo samo s Štoparskim vodnikom.

Wikiworld pa prinaša filozofijo Wikipedije v resnični (futuristični) svet. Skupine Wikijev pomagajo posameznikom in drugim skupinam. Vsi si vračajo usluge.

Prav s skupinskim delom se začne kratka zgodba pisatelja Paula Di Filippa (domača stran pisatelja). Russ se je odločil zgraditi hišo na otočku. Na pomoč je poklical različne Wikije in skupaj so zgradili “hiško njegovih sanj”.

Svet, ki teče na temeljih daril, skupnega konsenza in kodi je najbližje popolnemu svetu, kot si lahko trenutno predstavljam. Vsi prebivalci so povezani preko skupnega sistema ubik preko katerega komunicirajo, si prenašajo znanje in se spoznavajo. Vsak od ljudi ima tudi svojo napravo s katero se indetificira sočloveku (no sej obstajajo tudi kiborgi (robo sapiens)). Mogoče se zdi svet popolnoma nadzorovan. Vendar se skozi zgodbo pokaže, da totalitarnosti ni. Vsak lahko informacije o sebi skrije in obstaja v svojem popolnoma privatnem življenju.

Wikisvet deluje na principu e-demokracije. Vsak državljan vsak dan zavestno odloča o tisočih stvareh, ki so važne za državo in državljane (od davkov do urejevanja mestnega parka). Obstaja tudi parlament. Vendar nima trajnega mandata. Že v enem dnevu se lahko zamenja tako vodilna Wiki skupina (v tem pogledu tudi stranka) kot tudi Veliki vodja.

Je mogoče Wikisvet svet v katerem hočemo živeti v prihodnosti? Da!

Kratka zgodba Wikiworld je bila izdana v zbirki Fast Forward 1. Lahko pa si jo preberete tako v spletni kot tudi PDF različici

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: