Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Urice s knjigo part7 – Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Posted by christooss na 25 januarja 2007

Svečano obveščam, da je izšla knjiga Nadzor in zasebnost v informacijski družbi avtorja Mateja Kovačiča. Žal je še nisem prebral. Nočno branje here I come. Prav zaradi tega objavljam opis knjige iz domače strani avtorja.

V knjigi Zasebnost in nadzor na internetu je obravnavan problem zasebnosti in nadzora na internetu ter vpliva tehnologije na spreminjanje meje med javnim in zasebnim. Na začetku se delo ukvarja z vprašanjem, kdaj je zasebnost sploh nastala kot družbena kategorija in kako se je spreminjala skozi zgodovino. V nadaljevanju je obravnavana problematika nadzorovanja s pomočjo teorij Benthama, Foucaulta ter Deleuzeja. V nadaljevanju se delo ukvarja s pravico do zasebnosti, pri čemer primerjalno obravnava razvoj in obseg pravice od zasebnosti v ZDA in v Evropi.
V četrtem delu je obravnavan razvoj kriptografije kot tehnologije za zaščito zasebnosti. Podana je tudi kratka zgodovina kriptografije (predvsem javno dostopne) ter nastanek gibanja za elektronsko zasebnost. V zadnjem delu je obravnavan problem zasebnosti na internetu, ki vsebuje številne konkretne primere, ki zadevajo informacijsko, komunikacijsko ter prostorsko zasebnost na internetu.

Knjiga je izšla tako v tiskani obliki kot tudi v elektronski obliki pod Creative Commons licencoPriznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija

Prijetno branje. Jutri gre christooss po nakupih. Konzorcij here I come!!!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: