Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Tor izhodna točka pri christoossu doma

Posted by christooss na 13 marca 2007

Od včeraj ponoči sem ponosen lastnik Tor točke. Tor je orodje za anonimno surfanje po internetu. Klient vam zamenja IP vsakih 15 sec in s tem skoraj onemogoči izsledljivost. Obstaja tako v client kot tudi serverski obliki. Naslednja Wikiodisejada bo govorila o Toru.

tor

Klient je namenjen ljudem, ki bi radi anonimno surfali po internetu. Ali je to zaradi tega, ker ne želijo izdati svojih osebnih podatkov ali zaradi cenzure oz. omejevanja dostopa do določenih spletnih strani. V naslednjih dneh bom objavil daljši zapis o tej problematiki, ki je s Turškim cenzururanjem YouTuba prestopil meje Slovenskie UDBE.

Serverska različica, pa je namenjena ljudem, ki želijo ljudem v totalitarnih sistemih (firme, šole!!!!, knjižnice!!!! in države) omogočiti brskanje po spletu brez omejitev. Ker se borim za svobodo interneta sem izhodno točko postavil tudi sam.

Namestitev klienta na linuxu (obstaja tudi Win in Mac verzija več pa v dokumentaciji) je dokaj preprosta vendar je ne bom opisoval, saj mislim, da je uradna stran vseeno alma mater takih stvari. Naj vseeno opozorim, da je v Feistiyu in Edgyju najnovejša verzija tora tako, da se ni treba ukvarjati z dodatnimi repozitoriji. Lahko seveda verjamete razvijalcem, da so oni hitrejši ponudniki za nove verzije, kar je 100% res. O namestitvi anonimizacijskih protokolov je zelo preprosto napisano naUbuntu.si wikiju (zahvala Napsyju).

Da ne bo pomote Firefox je zamo eden od programov na seznamu programov, ki podpirajo TOR.

Namestitev serverja pa prav tako ni zapetena vendar je vseeno treba podrobno prebrati Uradna navodila. Pozor: Potrebno je forwardirat porte, da omogočite priklop na vašo tor točko. Razen tega pa v navodilih piše vse. Če ne drugega poglejte v FAQ

Podpirajte TOR in omogočite ljudem svobodo na internetu!!!!

2 komentarja to “Tor izhodna točka pri christoossu doma”

  1. napsy said

    Pri Tor omrežju bi edino serverji lahko bili hitrejši.

  2. christooss said

    Hja mal težko dokler ljudje ne bodo dali 1MB za TOR. Knede 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: