Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Kuhinja a la christooss feat. slane palačinke

Posted by christooss na 4 junij 2007

Po dolgem času vaz/s zopet poiskušam navdušiti za hrano s svojim (no ne s čisto svojim prebral sem ga v Slo Novicah in priredil) receptom. Mnogi okoli mene vedo, da imam neizmerno rad palačinke in prav zato sem bil tako voljan eksperimentirat z njimi. Ponavadi je nadev preprosta viki krema/nutela/dodaj svojo čokoloadno kremo/namaz, mogoče marmelada. No sedaj pa sem se prvič spravil delat slane palačinke. In rezultat? BOMBA. Super preprost recept in super pojedina:

Za testo bomo potrebovali dokaj običajne sestavine:

    1l mleka
    0.5 kg moke
    3-5 jajc
    sol
    sladkor
    manjšo čebulo

Najprej preprosto zmešamo mleko, moko, jajca, sol in sladkor. Če je masa preredka pač dodamo moko, če pa je pregosta dodamo mleko (če ga je zmanjkalo učinkujeta tudi voda ali radenska). Ob tem momentu smo izdelali maso za povsem običajne palačinke. Sedaj pa na drobno narežite manjšo čebulo. Čebula bo palačinkam dala en značilen sladkast čebulin okus. Super stvarca, ki se lepo poda jedi. Nato maso pustite stati za cca 0.5-1 ure (lahko tudi več) in nato začnite pečt. Na kakšen način si jih boste spekli je čisto vaša stvar. Sam običajno uporabljam mast. Ena kuhalnico le te stopim na ponvi in nato odvečno tekočino odlijem v že prej pripravljeno posodico. Nato iz te posodice pred naslednjo palačinko vlijete tekočino na ponev, da jo namastite. Tele palačinke lahko brez problema počakajo saj jih bomo na koncu vrgli še v pečico.

Nato pa pride nadev oz. dva: OMG kar dva za kar potrebujemo:

1. nadev:

    180 gramsko konzervo tun
    3-4 žlice kisle smetane (najboljše je da kupite taveliko porcijo, ker bo kisla smetana nastopala v nadevu #2 in premazu)
    začimbe: timijan, bazilika, origano (lahko katero spustite lahko katero dodate) obvezno pa: sol in poper

2. nadev

    10 dag sira (ementalec oz kateri koli drug podoben)
    10 šunke (lahko tudi šunkarico)
    3-4 žlice kisle smetane
    začimbe: gl. nadev 1

Pripravite si dve posodici za nadeva. Nato odprite konzervo in odcedite tuno odvečnega olja. Sicer ni potrebno ožemati tune vendar vseeno odplaknite večino olja iz konzerve. Tuno nato stresite v posodico in dodajte smetano ter začimbe. Vse dobro premešajte in po potrebi dodajte še kisle smetane. V bistvu hočete tak namazljiv preparat.

V drugo posodico pa stresite nariban sir (na najmanjše trakce) in narezano šunko. Ne stresite vsega takoj, da ne bo na koncu mase preveč. Nato dodajte kislo smetano in začimbe ter premešajte. Nato po potrebi dodajte še ostali sir in šunko vendar to ni življenskega pomena.

Sedaj z namazoma namažite palačinke in jih vržite v namaščen (s maslom ali margarino) pekač. Predlagam, da ločite tunine in sir/šunka palačinke, če kdo slučajno ne mara ene od stvari. Predlagam zobotrebec.

Sedaj pa je treba na položene palačinke namazati preliv. Sestavine so:

    1-2 jajci
    2-3 žlice kisle smetane
    10 dag sira (lahko več. Proporočljivo)

Zmešajte jajca in smetano in polijte čez palačinke. Nato natrosite čez še sir in vržište v pečico na cca 180 stopinja za cca. 20 minut. Vmes redno pogledujte proti pečici in, ko je sir rjavkasto-zlato-rumen je zadevščina gotova. Postrezite in…

Dober tek.

Mislim, da bo zraven izvrstno pasalo kakšno pol suho belo vino.

4 Responses to “Kuhinja a la christooss feat. slane palačinke”

  1. kriko said

    U! To zgleda fanj. Treba nabavit sestavine pa probat, danes je pri meni pizza na vrsti (zjutraj pa je bilo pecivo)🙂 .

  2. christooss said

    Jst bom pa probal tole!🙂

    http://my.opera.com/kriko/blog/2007/06/04/geek-kuhinja-cesnje

    Zgleda izvrstno. Sej bi napisal na tvoj blog to ampak se moraš registrirat za komentiranje, kar se pa ne bom zaradi različnih razlogov😛

  3. kriko said

    Sem odklenil da lahko komentiraš, če ti kaj ni jasno pri receptu, kar vprašaj.

  4. NoOrdinary said

    Si že cela Eugenia😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: