Christoossov pasijon

Težave s križi nekega naključnega mimoidočega

Urice s knjigo part9 – Brezplačno kosilo za vse?

Posted by christooss na 7 januarja 2008

V roke sem dobil knjigi trdno verzijo Brezplačno kosilo za vse? Predlog univerzalnega temeljnega dohodka. “Avtor” UTDja samega je Philippe Van Parijs. Knjiga pa je bolj kot ne razprava večih avtorjev okoli UTDja.

Sicer je še nisem prebral (sem na strani 31) vendar govori o zelo zanimi tematiki (mogoče ji bom namenil poseben post). Predlaga, da bi vsi ljudje, starosti npr. nad 16, dobili enako količino mesečne rente, kot pomagalo. Recimo 200€ na osebo. UTD ni namenjen samo revnim oz. manj premožnim ampak vsem slojem. Edina omejitev je pač starost. Pomembno je tudi ohranjevanje ostalih oblik socialnih pomoči. Mogoče bi se lahko do neke mere zmanjšale vendar ne povsem odpravile. Ostale bi tudi olajšave itd.

UTD bi lahko prinesel socialno varnost najšibkejšemu sloju, dodano vrednost srednjemu sloju in pač samo en prihodek več bogatemu sloju. V tem sistemu v bistvu bogatejši ne postanejo bogatejši.

Sicer moram prebrati knjigo do konca, ker se mi porajajo vprašanja: Kako bi bilo z inflacijo, kako bi kapitalisti odreagirali na nov pritok denarja ipd.

Ob enem me je branje spomnilo na debato, ki sem jo imel s kolegom pred nekaj časa: Kaj bi se zgodilo če nikomur ne bi bilo več treba misliti na denar. Da bi ga vsi imeli ogromno. Bi ljudje padli v brezdelje ali bi jih ravno neukvarjanje z materialnim preneslo na neko višjo raven, ki bi pomenila nadaljni razvoj znanosti, družbenih ureditev ipd.?

Advertisements

One Response to “Urice s knjigo part9 – Brezplačno kosilo za vse?”

  1. Andrej said

    No, a si že prebral? Kakšna se ti zdi ideja?
    🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: